Neked mi jut eszedbe arról a szóról, hogy latex?
Az én múltbéli találkozásaim a latex szóval jól reprezentálják, hogy milyen zavar uralkodik az emberek nagy részének fejében ezzel az anyaggal kapcsolatban.

Először gyerekkoromban, a 90-es évek elején találkoztam a szóval, akkor nekem fényes, műszálas anyagból készült cicanadrágot jelentett - egyszerűen azt mondták rá, hogy latexnadrág és főleg kislányok viselték. Később jöttem rá, hogy az a cicanadrág valójában lasztex volt, csak rosszul mondtuk. Mondanom sem kell ennek tényleg semmi köze nincs a latexhez, gondolom a fényes anyag és hasonló név miatt keveredett össze az elnevezés „tájékozott” emberek és persze gyerekek fejében, akik tényleg semmit nem tudtak egyik anyagról sem. Később sem sok információ jutott el hozzám erről az anyagról, nem is gondoltam rá, nem találkoztam vele; ha mégis valamilyen fogalom élt a fejemben, homályosan a pornó-iparral és a szex-kellékekkel kapcsoltam össze.

Ez a kapcsolat természetesen létezik is, de a hétköznapi gondolkodás és az ismeretek hiánya végtelenül leegyszerűsítik és makacsul, a minden tekintetben olcsó, kínai ipari szex-kellékekhez rendelik hozzá a latex fogalmát, arról nem is beszélve, hogy teljesen összemosva azt más anyagokkal, mint a PVC vagy a lakkbőr, azaz szinte bármivel, ami fényes és testhez tapad.

Hogy most mégis miért szemeltem ki témának, hisz magam is alig tudok róla valamit?

Úgy fél évvel ezelőtt akadtam rá a www.rubber.hu oldalra; Kriszta Ruhásszekrényére. Véletlenül, ugyanis linkcsere partnereket kerestem ehhez a bloghoz. Aztán beleolvasgattam a honlapba és nagyon megtetszett, ahogy Kriszta -aki latex ruhakészítő - ír a latexről oldalán, mert arra koncentrál, hogy eloszlassa a fent is említett félreértéseket az anyaggal kapcsolatban. Ez akkor ennyiben is maradt, de mikor elkezdtem gondolkodni, hogy mégis milyen magyar vonatkozású divat-témát válasszak a Divatblogok Éjszakájára, rögtön ő jutott eszembe.

A meghatározást Kriszta oldaláról veszem át, aki a továbbiakban még sok gondolatot hozzátesz ehhez a cikkhez, hogy jobban megérthessük ennek az anyagnak és viselésének a lényegét.


A latex a kaucsukfa tejnedve, amiből először természetes kaucsukot, majd gumit állítanak elő. A legtöbb szabott ruha direkt ruházati célra gyártott gumiból készül, ezt hívják aztán a világ egyes részein latex-nek, máshol, főleg az angol nyelvterületen guminak (rubber). A latex 100%-ban természetes anyag, nem műanyag(!), s ennek megfelelően is viselkedik.

És kik viselnek latexet?


Lehet, hogy ezen sokan meglepődnek, de erre a válasz nem az, hogy pornószínésznők, a „szexipar” munkásai és dominák. Ez egy tévhit, amit el kell oszlatni, mivel bárki, akár egy teljesen hétköznapi ember, mind férfi és nő rajonghat ezért az anyagért. Azt kár is lenne tagadni, hogy viselése erősen kötődik a szexualitáshoz, mivel a latex annyira más, mint a hétköznapi anyagok, hogy ez egyszerűen predesztinálja arra, hogy fétis legyen belőle. Fényes, sikamlós, feszül; akaratlanul is teljesen megváltoztat és átalakít – mondják róla azok, akik hódolnak ennek a szenvedélynek, mert ez a viselet akár nagyon erős szenvedéllyé is válhat:
ez a szenvedély egy hosszú út eredménye, amin a végighaladást mindenki másképp éli meg. Mi most itt ismét Krisztához fordulunk, aki beavat minket abba, hogy ő miként látja a latex viselésének mondjuk így – fokozatait:


„Ezek a szintek egy folyamat állomásai, egy út, amely vezet valahová, de bárhol meg lehet állni és lehet maradni hosszabb ideig rajta. Ha visszalépsz még egy szintet, akkor semmi köze sincs a latexhez, tehát itt kezdeném:

Level 0

Ruha: általában a nők szeretnek jól kinézni, és tetszeni, ehhez az egyik legfontosabb eszköz a ruha, a fehérnemű, és úgy általában az öltözködés. Vannak olyan darabok, amelyekhez konvencionálisan az érzékiség tartozik, mint pl. a combfix. Itt a stílus, az ötlet és a megvalósítás sokat nyom a latba, mert egy miniruhát könnyű elképzelni szexisnek és tramplisnak is, de akár egy motoros dzseki is kerülhet a szexis kategóriába. Olyan anyagok is vannak, amelyek szintén könnyen helyeződnek adott kontextusba, pl. selyem ilyen, de harisnyánál is az üvegszálas más benyomást kelt, mint a krepp. Itt az anyag tulajdonságai nagyon sokat számítanak, s nem a strapabíróságra gondolok: hogy néz ki, milyen hozzáérni nagyon sokat számít. Az is fontos, mennyire a hétköznapjaink része. A farmert gyerek korunk óta hordjuk, így teljesen megszokott, hétköznapi. Ehhez képest a neccel már jóval később és adott környezetben, összefüggésben ismerkedünk meg.

Level 1


Ruha latexből: a latex az előbbi gondolatmenet folytatása, ugyanis egyrészt egyáltalán nem a hétköznapjaink része, másrészt a neten csak egyféleképpen lehet vele találkozni, így még előítéletes korában a tapasztalásnak arra a helyére tagozódik be. Harmadrészt az anyag tulajdonságai olyanok, amelyeket az ember önkéntelenül is az érzékiséghez kapcsol: fényes, sima, s legfőképpen sikamlós. Ez a hármasság mintegy predesztinálja, hogy mikor és hol kerül elő legelőször. Ilyenkor még a szexiség addig kialakult fogalmaitól nem szakad el az ember, amit addig annak tartott, azt látja könnyen jónak latexből is. Vagyis egy miniruha, egy combfix esetében az anyag értékei hozzáadódnak az addigi képhez, összhatáshoz, így logikus továbblépés. Mivel a latex csak mint anyag szerepel, a legtöbb esetben fontosak a szép színek, a díszítések, minták, fodrok és akár még a rafinált szabások is.



Level 2


Latexből ruha: egy idő után az ember kiismeri az anyagot. Addig macerásnak tartotta, sőt félt is a sérülékenységétől, aztán lassan megtanulja viselni. Ebben nincs semmi különös, a harisnyát is megtanulta valamikor, de még a nadrágot is. Felfedezi azokat a tulajdonságait, amelyek elsőre talán nem is nyilvánvalóak: pl. az illata elkezd beszivárogni a tudatalattijába, az összekapcsolja a kiváltott érzésekkel és hatásokkal. A latex a szürke hétköznapok ellenpólusa lesz, színfolt, egy kapcsoló, amivel könnyű átváltani egy "párhuzamos világba", ami alatt azt értem, hogy az ember önkéntelenül is felenged a stresszes hétköznapokból – nem kell rituálékra, szeánszokra, vagy más furcsa dolgokra gondolni ez alatt. Ezek azt is magukkal hozzák, hogy a latex lényegisége kezd fontossá válni, így a ruhák egyszerűsödnek - nem a részleteik tartalmazzák a mondanivalójukat. A testhezállóság sok esetben fontos kritérium lesz, némely szabás kitűnik "célszerűségével", lassan elmaradnak a minták és díszítések.



Level 3


Latex-latex-latex!: ezen a szinten az ember már elér abba az állapotba, amikor az egész eddigi "ügymenet" kifordul. Eddig bizonyos hatásokat váltottak ki a gumiból készült ruhák (még ha öntudatlanul is), innentől fogva ezeket a hatásokat fogja/szeretné kiváltani velük. Ez kitüntetett szerepet ad neki, talán ezt nevezhetjük (innentől nevezhetjük) fétisnek. A előző szint ruháitól egyenes út vezet a teljes beöltözöttségig. Itt válik igazán fontossá a catsuit, ami egy darabban teszi ezt a beöltözést lehetővé, s itt jelenik meg a maszk is, ami a teljes beöltözés egyértelmű tartozéka, de a hétköznapokban nincs megfelelője. Ezért is érthetetlen sokak számára. (Megjegyzem, hogy ha valaki elér erre a szintre és visszatekint az előtte levőkre, akkor jó eséllyel kezd el pl. catsuiteket tervezni azon szintek számára: ezek a designolt darabok szerintem tipikusan ilyen átmenetek, egy fétis darabot próbálnak "divatossá" tenni... és szerintem nagyon izgalmas terület ez. Természetesen a szeretkezésnél szükség van a testüregeinkre, így először adja magát a zipzár, de egy lépéssel megint tovább lehet menni: mi lenne, ha azt a részt is egyszerűen gumiba foglalnánk?




Level 4


Kinky/Heavy Rubber: ...így megjelennek a beépített kondomok. De ide sorolhatnám még a felfújható darabokkal rendelkező ruhákat is - vicces párhuzam ez a gumilabda és a gumiruha között. (lol) Játszós ruháknak hívom ezeket a ruhákat, de sokkal mélyebb jelentésük is van: két ember közti kapcsolat válik kézzelfoghatóvá bennük. S minél mélyebb ez a kapcsolat, annál speciálisabb is egy ilyen ruha. A közösen megélt fetisizmus ugyanennek a fogalmi leképezése, és ez már az a szint, amelyet adott kapcsolaton kívülről lehetetlen értelmezni. Ezen a szinten előfordul, hogy korlátoz egy-egy ruha (ha szabás miatt, akkor pl. kényszerzubbonyok; ha anyagvastagság miatt, akkor pl. bokáig érő szűk szoknya: lehetetlen benne 5 cm-nél hosszabbat lépni adott esetben). Ez nem perverzió és elfajzás (ahogyan ezt egy hirtelen idecsöppent kívülálló láthatja), hanem a kapcsolat mélysége képszerűsítve: ugyan ki engedné meg önszántából (kvázi önként és dalolva), hogy kényszerzubbonyba zárják és ezzel megfosszák a szabad mozgástól? Ilyet az ember (egészséges esetben!) csak annak enged meg, aki a legközelebb áll hozzá - és persze remélhetőleg ez a fajta korlátozás lehetővé tesz egy mélyebb önismeretet mindkettőjük számára (talán a szex terén főleg, de általában is szerintem). Tehát itt a gumiruha "irányít és korlátoz, bezár" - de a kényelmetlenség, amit okoz, nem számít az eredmény tükrében.

De ez nem amolyan általános, és a "bennfentesek" számára közismert fogalom és felosztás, ez  ahogy én gondolom. Érdemes megfigyelni, hogy míg eleinte csak kisebb, különálló darabok voltak, addig a későbbi szinteken ezek elkezdtek "összeolvadni" (ld. miniruha a top/melltartó és bugyi helyett például), leegyszerűsödtek/letisztultak/lényegretörőbbek lettek és mire az ember elér a 4. szintre (és tovább), addigra egy réteg jó eséllyel nem is elég (angol közegben sokat hallani a multi-layers-ről: pl. catsuit, arra fűző, hosszú kesztyű, combfix, erre még egy hálózsák, stb.).”





Természetesen nem járja mindenki ugyanúgy végig az összes lépcsőfokot, mert a latex fétis mindenkinek mást jelent. Közös pont a kötödés az anyag által kiváltott érzésekhez, és az azokhoz való ragaszkodás. Ezek az érzések is mindenkinél mások, a legbensőségesebb megnyugvást éppúgy jelenthetik, mint a legvadabb szexuális fantáziát.

A latexhez való viszonyulás szintjei összefüggésben vannak a ruhák milyenségével is, mert nem csak teljes testet beborító catsuit (cicaruha) és latex leggings (amit a tömegdivat is meghódított magának) létezik – ahogy azt Kriszta is írja - hanem bármi, amit el tudsz képzelni. A ruhák színvonala is pont annyira széles skálán mozog, mint a hétköznapi anyagokból készült ruháké - a kínai tömegtermékektől egészen az "Haute Couture" darabokig.  Ebből adódóan nem minden latexből készült ruha néz úgy ki, mint egy szexuális segédeszköz. Mivel én is csak most ismerkedem ezzel, számomra is nagy meglepetés volt olyan latexruhákat látni, amik akár normál anyagokból is készülhettek volna. Erre nagyon szép példa ez a latex menyasszonyi ruha a jobboldali fotó, vagy például Kriszta ruhái, amit a Fashion Extasy III keretében - divatrendezvény, ahol magyar divattervezők mutatkoztak be, és a harmadik alkalom témája az "extrém" volt -  megtartott divatbemutatón mutattak be.



Az eseményről bővebben még itt olvashattok: KATT



A latexruhák készítése egy bizonyos pontig megegyezik a normál anyagú ruhákéval, ami különbség adódik, az a latex anyag-sajátosságainak függvénye. Azonban nagy különbség van a kézzel, egyedileg, ragasztásos technikával gyártott darabok és az ipari gumiból készült, mártott, kínai ipari tömegtermékek között (amikbe ráadásul ki tudja milyen mérgező adalékanyagok kerültek). Azok csak arra valóak, hogy elvegyék a próbálkozók kedvét; sokan bedőlnek ezeknek a bóvliknak, mivel sokkal olcsóbbak, mint a minőségi darabok. Az igazán megfelelő darab ugyanis méretre készül, ez az, ami a legteljesebb élményt tudja biztosítani a viselőjének, aki minden egyes újabb darabbal egyre jobban tudja, hogy mire vágyik, ezáltal közelít a ruha megvalósulása a tökéleteshez. A modellek által bemutatott ruhákon, beállított képeken látott, feszes, ránc nélküli hatást - ami egyébként is a kényelem és a megfelelő méret kárára kötött kompromisszumok eredménye - a konfekcióméret alapján elérni lehetetlen.


A latex viseléséhez azonban hozzá kell szokni, nem ajánlatos teljesen kezdőnek teljes testet beborító darabbal próbálkoznia, a hozzáértők a vékonyabb, ezáltal kényelmesebb anyagokat ajánlják a kísérletezőknek. Hogy mit jelent vastag és vékony? A legvékonyabb anyag 0,18mm – ez persze igen sérülékeny - amit leginkább használnak és vékonynak mondható, az 0,25-0,33 mm vastag. Közepesen vastagnak mondható, strapabíróbb a 0,4-0,6mm-es anyag, ettől fölfelé (0,8, 1, 1,2 mm – csak kiemelve néhány gyakoribb vastagságot) inkább heavy rubber, fűzők illetve farmer vagy kabát esetén találkozunk. Ezek meglehetősen nehézzé is teszik a ruhát. Meglepő, mennyire! – teszi hozzá Kriszta.


Én azon is meglepődtem, hogy sokan vásárolnak latexet meglepetésként (elsősorban férfiak), mert szeretnék partnerüket ebben látni. Számukra fontos az a tanács, hogy inkább kisebb, vékonyabb darabokkal kell kezdeni, mert van ám latexből harisnya, melltartó, bugyi, kesztyű és minden, amit csak el tudsz képzelni.

Azok közül, akik már megszerették van, akinek a latex csillogása a vonzereje, van akinek az illata, vagy az érzet a bőrön, és sokakat az az illúzió kerít hatalmába hogy latexben lehetnek bármik, amit a fantáziájuk és a pénztárcájuk megenged. Akár nagyon mély és szélsőséges fantáziákat is meg lehet általa élni.

 Még több példa erre itt: http://prettypervy.com/category/gallery/

Kriszta – aki egy személyben tervezője, készítője és viselője is a latexruháknak – nagyon érzékletesen fogalmazza meg a latex lényegét: „A latex nem a tökéletes alakról szól, nem a divatról, meg hogy mennyire trendi - és nem is a puszta szexualitásról: mély önmegismerésre ad lehetőséget. Ezért szeretem az egyéni elképzeléseket és vágyakat megvalósítani - ezért tartom fontosnak, hogy a ruha passzoljon a viselőjére ne csak a szabásminta, hanem a design tekintetében is.

Miután kiderült, hogy ez egy sokkal sokrétűbb és mélyebb dolog annál, hogy egyszerűen csak a szexualitás, azon belül a fétis skatulyáiba be lehetne szorítani, mégis tegyük fel a kérdést, ami egy másik skatulyát próbál ráerőltetni.

Mégis, nevezhetjük divatnak a latex viselést?

„Alternatív divat inkább. Az anyag sok mindent behatárol - bár sokszor utánozzuk egyes anyagok jellegzetes esését, fodrokat, masnikat, mintákat, stb., ezek adaptációk latexre. Szenvedélyek és álmok, amik hatással vannak rá, nem divattrendek.” Kriszta 

Krisztával interjút olvashattok ITT.

Még több kép és latex-oldalak az interneten (kedvcsinálónak a teljesség igénye nélkül):

http://www.thefetishistas.com/index.php?menu=8&sub=52&display=253
http://www.atsukokudo.com/latex-shop.php



(A Divatblogok Éjszakájának teljes programja és résztvevői itt: http://www.divatlap.hu/esemenynaptar.php?id=77)

Címkék: ruha extrém színek latex tervezők nektek tetszik?

A bejegyzés trackback címe:

https://sokkolodivat.blog.hu/api/trackback/id/tr291528935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása